As a facilitator of private equity investments, NAVIGATOR acquired minority share in APERUS Pharma Ltd., a business engaged in the development of a possible cure for Alzheimer’s disease. APERUS Pharma has been established together with a biotech company, AVIDIN.

A tranzakcióban a NAVIGATOR elsődleges feladata a társaság üzleti irányítása és a lehetséges befektetőkkel folyó tárgyalások vezetése. Az AVIDIN Kft. 2009-től foglalkozik Alzheimer-kór elleni gyógyszerkutatással. A cég molekuláris szintű biológiai és kémiai fejlesztései során fedezte fel azt az originális gyógyszerjelöltet (Q134R-K), amelyet a projektben résztvevő partnereivel ,,Kinolol” néven szabadalmaztatott világszerte. A NAVIGATOR 2017-ben csatlakozott a projekthez, melyben az ügylet kockázatitőke befektetője és üzleti tanácsadója is egyben.

A készítmény Fázis I-es vizsgálata 2017. december 15-én sikeresen zárult. Az igen súlyos, gyógyíthatatlan világbetegségnek számító Alzheimer-kór kezelésében a Q134R-K nemcsak tüneti kezelést jelent, hanem eredeti hatásmechanizmusa révén a betegség hátterében húzódó folyamatok befolyásolásával megállíthatja a betegség előrehaladását és jelentősen javíthatja a betegek gondolkodási képességét.

Bebizonyosodott, hogy a gyógyszerjelölt jól felszívódik és biztonságos, ugyanis a vizsgálatok során a gyógyszerjelölttel kapcsolatba hozható súlyosabb mellékhatások nem jelentkeztek.

Az eredményes pályázati munka keretében világcégek bevonásával sikerült felderíteni a gyógyszerjelölt komplex, más gyógyszerfejlesztőktől alapvetően eltérő eredeti hatásmechanizmusát, mellyel értelmezni lehet mind a betegség előrehaladását megállító, mind a memória funkciót jelentősen javító hatásokat. A Q134R-K molekula úttörő hatásmechanizmusa máris felkeltette a tudományos világ érdeklődését. Az idegsejtek védelmében szerepet játszó folyamatokat az Amerikai Egyesült Államoknak az Alzheimer-kór elleni tevékenységeket összefogó 7 területi centrumának egyikében, a Kentucky Egyetemen a terület egyik legismertebb kutatója tanulmányozza egy nagy amerikai alapítvány (Alzheimer’s Drug Discovery Foundation – ADDF) pályázati támogatása keretében. Első eredményeiről az idén tavasszal Bécsben megrendezett 13th International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases (AD/PD 2017) konferencián poszter előadásban számolt be.

Az Alzheimer-kór elsősorban az idősebb népesség súlyos betegsége, mely az agy progresszív, degeneratív, neurológiai betegsége, a demencia leggyakoribb formája. Jelen pillanatban a világon mintegy 44 millió Alzheimer-kórban szenvedő beteg van. A betegek száma a statisztikák szerint 20 évente megduplázódik. Az Alzheimer-kór az egyik legsúlyosabb anyagi és társadalmi terheket jelentő betegség. Az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban az 5,3 millió beteg kezelése és ellátása 236 millárd (!) dollár kiadással járt. Jelenleg nincs olyan gyógyszer a piacon, ami képes megelőzni vagy megállítani az Alzheimer-kór kifejlődését vagy késleltetni a súlyos tünetek megjelenését.